ដោយសារតែរសជាតិដ៏ឆ្ងាញ់និងក្លិនដ៏គួរឱ្យចង់ទទួលទាន ល្ពៅជាអាហារដ៏ជាទីពេញចិត្តសម្រាប់មនុស្សជាច្រើន ។ វាជាបន្លែមួយប្រភេទដែលអាចច្នៃបានច្រើនយ៉ាងរាប់ចាប់តាំងពីប្រើជាមូលដ្ឋានគ្រឹះសម្រាប់អាហារជាបង្អែមនិងជាឱសថព្យាបាល ។
១-សមាសធាតុសំខាន់ៗនៅក្នុងល្ពៅ ៖
ដោយមានសាច់ពណ៌លឿងឆ្អៅ ផ្លែល្ពៅសម្បូរទៅដោយសមាសធាតុប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីដកម្ម ព្រមទាំងបេតាការ៉ូតែន (Beta-carotene) អាល់ហ្វា ការ៉ូតែន (Alpha-carotene) សារធាតុសរសៃ វីតាមីន Cនិង E ប៉ូតាស្យូម ម៉ាញេស្យូម និងអាស៊ីត PantothenateឬវីតាមីនB5។
២-អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពរបស់ល្ពៅ៖
បេតាការ៉ូតែនគឺជាវីតាមីនមួយប្រភេទដែលអាចបំលែងដោយរាងកាយទៅជាវីតាមីន A។ វីតាមីន Aនេះជួយជំរុញសុខភាពភ្នែកឱ្យមានសុខភាពដល់ភ្នែកនិងធ្វើឱ្យប្រាកដនូវមុខងារប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ ។ លើសពីនេះទៀត បេតាការ៉ូតែនក៏អាចជួយប្រឆាំងនឹងការរលាកស្បែកបណ្តាលដោយកម្ដៅព្រះអាទិត្យបានផងដែរ ។ ចំណែកអាល់ហ្វា ការ៉ូតែនត្រូវគេគិតថា ជួយបន្ថយភាពចាស់ទៅតាមអាយុ ក៏ដូចជាកាត់បន្ថយអត្រាកើតជំងឺភ្នែកឡើងបាយ និងទប់ស្កាត់ការដុះដុំសាច់ ។
ឯសារធាតុសរសៃវិញត្រូវគេដឹងថា ជួយកាត់កាត់បន្ថយកម្រិតខ្លាញ់កូឡេស្តេរ៉ូលអាក្រក់ (LDL Cholesterol) ការពាររាងកាយប្រឆាំងជំងឺបេះដូង ជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតស្ករក្នុងឈាម ជំរុញប្រព័ន្ធរំលាយអាហារឱ្យមានសុខភាពល្អ និងដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការបញ្ចុះទម្ងន់ ។
ប៉ូតាស្យូមនៅក្នុងផ្លែល្ពៅជួយធ្វើឱ្យមានតុល្យភាពកម្រិតសារធាតុរាវក្នុងរាងកាយ និងធ្វើឱ្យឆ្អឹងរឹងមាំ ។ ដោយឡែកអាស៊ីត Pantothenateឬវីតាមីន B5ជួយធ្វើឱ្យមានតុល្យភាពកម្រិតអ័រម៉ូន និងគ្រប់គ្រងភាពតានតឹង(Stress) ។
ក្រៅពីសាច់ គ្រាប់ល្ពៅក៏ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាពផងដែរ ដោយវាអាចជួយកម្ចាត់ចោលពពួកប៉ារ៉ាសិតក្នុងពោះវៀន សម្អាតសរសៃឈាម កែសម្រួលកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូលនិងជួយជំរុញការធ្វើចលនារបស់តម្រងនោម ។ គ្រាប់ល្ពៅទម្ងន់ ១អោនស៍(២៨,៣៤ក្រាម)ផ្ទុកសារធាតុសរសៃ ១,៧ក្រាម ។
ចំណែកឯទឹកល្ពៅត្រូវគេរកឃើញថា ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ប្រឆាំងនឹងរោគដំបៅក្រពះនិងអាស៊ីតក្នុងក្រពះ ។ ដើម្បីទទួលបានប្រសិទ្ធភាព គួរផឹក៣ដងក្នុងមួយថ្ងៃ កន្លះម៉ោងមុនពេលទទួលទានអាហារ ៕
សូមអរគុណសម្រាប់ការអានរបស់លោកអ្នក!
EmoticonEmoticon